Renkaat kannattaa vaihtaa ajoissa uusiin

Blog

Auton renkaiden vaihto tulee varmasti eteen jokaiselle autonomistajalle. Se on olennainen osa auton huoltoa, joka jokaisen autonomistajan on tehtävä joko itse tai vietävä auto huoltoon, jossa ne voidaan myös vaihtaa. Renkaiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, koska valitut renkaat voivat määrittää paljon, minkälainen ajokokemuksesta tulee ja ne vaikuttavat myös siihen, kuinka hyvä auton ajettavuus on, kuinka nopeasti sillä voi ajaa ja minkälaisissa olosuhteissa. Ja tärkeimpänä, renkailla on vaikutusta auton turvallisuuteen. Parasta tai sopivinta rengasta ei voi yksikokoisesti määrittää, vaan sen valintaan vaikuttavat monet asiat. Tervetuloa tämänkertaisen kirjoituksen pariin, jossa aiheena on renkaat ja niiden valinta. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa ja löydät hyödyllistä tietoa.

Miten valita sopivat renkaat ja mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä?

Renkaita on saatavilla erilaisilla leveyksillä. Renkaan leveys on tärkeä sen pidon kannalta. Leveämmillä renkailla on enemmän kosketuspintaa tien kanssa, joten niillä on parempi pito märällä tiellä. Kapeammalla renkaalla ei ole niin hyvä pito, mutta pienempi kosketuspinta-ala aiheuttaa vähemmän melua ajon aikana. Renkaiden suhteen kannattaa siis valita itselleen sopiva määrä suorituskykyä ja ajomukavuutta. Renkaiden leveys näkyy renkaan kyljessä olevista kolmesta ensimmäisestä numerosta, joka kertoo koon millimetreissä.

Renkaiden profiili

Toinen renkaan leveyteen läheisesti liittyvä tekijä on renkaan profiili. Renkaiden profiililla tarkoitetaan renkaan leveyden ja korkeuden suhdetta. Rengasprofiili merkitään myös renkaan kylkeen. Korkea profiili (yli 50) tarjoaa enemmän suojaa, mukavuutta ja kestävyyttä renkaille. Matalaprofiilinen rengas sen sijaan on alttiimpi vaurioille, mutta niitä pidetään usein paremman näköisinä ja ne tarjoavat paremman ohjaustuntuman.

Renkaiden koko ja nopeusluokitus

Turvallisuuden kannalta on tärkeää hankkia autoon oikean kokoiset renkaat, jos ne eivät ole sopivat autoon, ne voivat aiheuttaa lisärasitusta auton korille ja jopa irrota ajon aikana aiheuttaen liikenneonnettomuuksia. Rengaskoko on myös aina merkitty renkaan kylkeen ja se on ilmoitettu R-kirjaimen jälkeen. Nopeusluokitus on viimeinen kirjain renkaankyljessä ja se ilmaistaan kirjaimilla. Nopeusluokitus kertoo suurimman nopeuden, joka kyseisillä renkailla voidaan ajaa turvallisesti. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että korkeampi nopeusluokitus tarkoittaa parempaa pitoa ja ohjattavuutta esimerkiksi kaarteissa. Nopeusluokat voivat vaihdella valmistajien välillä ja kannattaa tarkistaa, mikä nopeusluokka sopii omaan autoon.
Renkaat ja vanteet tarjoaa: Ylöjärven Rengas-Set Oy.

jaa  

30 June 2023

Renkailla iso merkitys ajoneuvon ohjattavuuteen

Uuden ja käytetyn auton hankinnassa on huomioitava valtava määrä erilaisia teknisiä ominaisuuksia. Joillekin tärkeää on vahva moottori, osalle tärkeää on auton moottorin energialähde, joillekin jopa auton väri saattaa olla merkityksellinen. Mutta jokaisen kulkuneuvon ostajan tulisi kiinnittää huomiota myös renkaisiin. Mikäli autojen tekniset ominaisuudet ja etenkin renkaat kiinnostavat, tervetuloa blogin pariin. Toki henkilöautojen lisäksi muillakin maan päällä kulkevilla kulkuneuvoilla on renkaat. Maansiirtokalustolle renkaat ovat niin ikään hyvin tärkeä osa työn sujuvuutta ja turvallisuutta. Renkaiden tekniset ominaisuudet korostuvat sellaisessa käytössä, jossa samoilla renkailla ajetaan pehmeällä maaperällä ja sitten perään kovalla asvaltilla. Renkaiden tulee toimia turvallisesti monenlaisissa olosuhteissa ja niiden tulee olla hyvin ohjattavissa niin pehmeällä kuin kovallakin maalla sekä erilaisissa nopeuksissa. Mukavia lukuhetkiä blogin parissa ja tervetuloa myös kommentoimaan.